ΠΡΟΛΗΨΗ: Η καλή λειτουργία του εντέρου σχετίζεται άμεσα με την ψυχική μας υγεία, λένε οι επιστήμονες. Δείτε ΠΩΣ θα την βελτιώσετε!

Αρκετές μελέτες έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των βακτηρίων του εντέρου. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα, η αυξανόμενη έρευνα δείχνει ότι…

Υπάρχει στην πραγματικότητα μια σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει τη σχέση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της ψυχικής υγείας. Οι νευροβιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν τα υγιή βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα – τα προβιοτικά – μπορεί να έχουν ιδιότητες κατά του άγχους. Τα προβιοτικά είναι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για στελέχη καλών βακτηρίων. Έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις συναισθηματικές πληροφορίες.

1

Ο νευροβιολόγος της Οξφόρδης, Δρ Φίλιπ Μπέρνετ, ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. Είπε: «τα προβιοτικά είναι τροφή για τα καλά βακτήρια που υπάρχουν ήδη στο έντερο. Η λήψη προβιοτικών συνεπώς αυξάνει τον αριθμό όλων των ειδών καλών βακτηριδίων στο έντερο, τα οποία θεωρητικά θα έχουν μεγαλύτερες ευεργετικές επιδράσεις από ένα μόνο είδος».

Η μελέτη

Οι ερευνητές ζήτησαν από 45 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών να πάρουν είτε ένα προβιοτικό είτε ένα φάρμακο. Πήραν αυτά κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες. Μετά την παρέλευση της περιόδου των τριών εβδομάδων, οι ερευνητές ολοκλήρωσαν δοκιμές για να αξιολογήσουν πώς οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται τις συναισθηματικές πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα που έλαβαν το προβιοτικό προσέδωσαν λιγότερη προσοχή στις αρνητικές πληροφορίες. Έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή σε θετικές πληροφορίες σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ομάδα των προβιοτικών είχε λιγότερο άγχος όταν αντιμετώπιζε αρνητικά ερεθίσματα. Αυτή η επίδραση είναι παρόμοια με την επίδραση που παρατηρείται σε άτομα που έχουν λάβει αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά του άγχους.

2

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν προβιοτικά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο τους όταν ξύπνησαν το πρωί. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες που έχει συνδεθεί με το άγχος και την κατάθλιψη.

Παρόμοια ευρήματα

Παρόμοιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αλλοίωση των βακτηρίων του εντέρου έχει παρόμοιο αποτέλεσμα μείωσης άγχους σε ποντίκια, αλλά αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει τη διαδικασία στους ανθρώπους. Μια μελέτη που διεξήχθη στο UCLA διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν προβιοτικά με τακτική κατανάλωση γιαουρτιού παρουσίαζαν αλλοιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό συνέβη σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς και όταν εκτελούσαν μια εργασία αναγνώρισης συγκινήσεων.

Ο κύριος συγγραφέας αυτής της μελέτης ήταν ο Δρ Kristen Tillisch. Εξήγησε: «Συνήθως, ακούμε από τους ασθενείς ότι ποτέ δεν αισθάνθηκαν κατάθλιψη ή άγχος μέχρι που άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το έντερο τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι η σύνδεση του εντέρου είναι αμφίδρομη.»

Πώς να προωθήσετε τα υγιή βακτήρια του εντέρου και να μειώσετε το άγχος σας

Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που βάζετε στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Το να τροφοδοτείτε το σώμα σας με υγιεινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας!

Προβιοτικά Τρόφιμα:

 • Αμύγδαλα
 • Σπαράγγι
 • Μπανάνες
 • Σκόρδο
 • Χόρτα
 • Ακτινίδια
 • Όσπρια
 • Μανιτάρια
 • Βρώμη
 • Κρεμμύδια
 • Καρότα
 • Φασολάκια
 • Τεύτλα
 • Ρεβίθια
 • Κεφίρ
ΠΗΓΗ: » fanpage.gr

Tags
Σχετικές ειδήσεις
 

Γυναίκες ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Πραγματική Αιτία για την Εμφάνιση Καρκίνου της Μήτρας Είναι…

07/04/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Wifi: ο σιωπηλός δολοφόνος που μας σκοτώνει πολύ αργά…

28/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Νευρωτισμός: Είστε Νευρωτικό Άτομο; Δείτε Τι Χαρμόσυνο Νέο Έχουν Για Εσάς Οι Ερευνητές!

27/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Ουρολοιμώξεις: Οι 8 κοινές αιτίες που τις προκαλούν

26/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Έχετε προβλήματα στα πόδια ή νιώθετε πόνους στις πατούσες σας; Δείτε ΤΙ φταίει και ΠΩΣ να το Αντιμετωπίσετε!

24/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Εάν είστε Μεταξύ 18-44 ετών, πρέπει να ΤΟ Διαβάστε αυτό

23/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Σύγκαμα στα μπούτια: Πως αντιμετωπίζεται;

22/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Σε έξαρση ο σταφυλόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουμε

16/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

Φυσικό Σπιτικό Ρόφημα Που Καθαρίζει Τις Αρτηρίες Και Προστατεύει Από Καρδιακές Παθήσεις

14/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...
 

12 Πρωινά Λάθη που ΟΛΕΣ κάνουμε με αποτέλεσμα να βάζουμε επιπλέον κιλά. Δείτε ΠΩΣ να τα διορθώσετε!

13/03/2018 Διαβάστε το άρθρο...