ΒΟΤΑΝΑ: Μποράγο (Borago Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Borago

img

Λέγεται και Μποράγκο, Μποράντζα, Βόραγο, Βορατσίνα, Αρπέτα, Έχιον, Μπουράντζα, Βούγλωσσο, Βοϊδόγλωσσα. Πρόκειται για μονοετές βότανο που προέρχεται από τη Συρία, αλλά ευδοκιμεί και στην Ευρώπη (κυρίως στη Μεσόγειο), τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία Νηπενθές. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρουν ότι τα φύλλα του φυτού «τοποθετημένα στο κρασί κάνουν άνδρες και γυναίκες ευτυχισμένους και χαρούμενους και διώχνουν σκοτούρες, στεναχώρια και μελαγχολίες… ανακουφίζουν την καρδιά και ηρεμούν τους σχιζοφρενείς και ψυχασθενείς ανθρώπους». Το Μποράγο είχε γοητεύσει με την ομορφιά του και τον Λουδοβίκο τον 14ο, ο οποίος είχε διατάξει να φυτέψουν το βότανο στις Βερσαλλίες. Στην Ουαλία το ονομάζουν το «βότανο της χαράς» και στα αραβικά «πατέρα του ιδρώτα» προφανώς λόγω της δράσης του ως εφιδρωτικό. 

Το βότανο το χρησιμοποιούμε και στη μαγειρική. Τα φύλλα του έχουν γεύση που θυμίζει αγγούρι. Το κόβουμε σε σαλάτες και το προσθέτουμε στο γιαούρτι. Επίσης δίνει άρωμα στα καλοκαιρινά ποτά. Είναι κατάλληλο για δίαιτες χωρίς αλάτι γιατί είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και συνδυάζετε πολύ με το σπανάκι.

Το Μποράγο  περιέχει  γλίσχρασμα, σαπωνίνες,  τανίνες, βιταμίνη C, άλατα καλίου, άλατα ασβεστίου και αιθέριο έλαιο.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Μποράγο  χρησιμοποιείται κυρίως για ψαμμίαση, πέτρες στα νεφρά και ρευματισμούς. Δρα ως εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό. Η Μποράντζα δρα στον φλοιό των επινεφριδίων, αναζωογονώντας και ανανεώνοντας τα επινεφρίδια μετά από ιατρική αγωγή με κορτιζόνη ή στεροειδή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό των επινεφριδίων για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ διεγείροντας τους αδένες των επινεφριδίων προωθείται η παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης που εξοπλίζει το σώμα για δράση σε πιεστικές καταστάσεις. Μπορεί ακόμη να χορηγηθεί στη διάρκεια πυρετών και ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση. Έχει τη φήμη αντιφλεγμονώδους βοτάνου για καταστάσεις όπως η πλευρίτιδα. Τα φύλλα και οι σπόροι ενισχύουν τη ροή του γάλακτος κατά τον θηλασμό. 

Ο χυμός του βοτάνου, που παρασκευάζεται από τα νωπά φύλλα, θεωρείται χρήσιμος στη νευρική κατάθλιψη ή την ψυχική οδύνη. Από αυτόν παρασκευάζεται και μία μαλακτική λοσιόν για ξηροδερμία με φαγούρα. Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και δράση σε δερματικές παθήσεις και εκζέματα.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Μποράγο (Borago Officinalis) Οικογένεια: Boraginaceae, Γένος: Borago


ΠΗΓΗ: » https://www.enallaktika.gr