ΒΟΤΑΝΑ: Μύρτιλλο (Vaccinium Angustifolium) Οικογένεια: Ericaceae, Γένος: Vaccinium

img

Τα Μύρτιλλα (Βlueberries) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Υπάρχουν πάνω από 30 είδη Blueberry συνολικά, αλλά δεν διαθέτουν όλα τις ίδιες ιδιότητες.Θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα γιατί συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη και χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από Μύρτιλλα ένα αρωματικό κρασί «Μυρτινίτης Οίνος» καθώς και αρωματικό λάδι «Μύρτινον Έλαιον». Τα Μύρτιλλα καλλιεργήθηκαν συστηματικά κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να ενισχυθεί η νυχτερινή όραση των πιλότων κατά τους βομβαρδισμούς.

Έρευνα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει στη πρώτη θέση μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά, σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες (σχεδόν 40% περισσότερες από το κόκκινο κρασί). Επίσης, δεκάδες έρευνες, κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών, έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του Blueberry στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης και στον έλεγχο της υπέρτασης, λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού. Επίσης, η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. 

Το Μύρτιλλο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Ιατρικής (British Medical Journal) και όπου διεξήγαγαν ερευνητές από την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Σιγκαπούρη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του διαβήτη, τύπου 2, κατά 26%. Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης πως τα σταφύλια και οι σταφίδες μειώνουν τις πιθανότητες πρόσληψης κατά 19%, ενώ τα μήλα και τα αχλάδια κατά 13%. Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την μελέτη, ισχύουν μόνο για την κατανάλωση ολόκληρου του καρπού, και όχι των χυμών τους. Το αφέψημα από φύλλα Μύρτιλλου είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα. Τα φύλλα του Blueberry έχουν την φήμη ότι προκαλούν υπογλυκαιμία όταν καταναλώνονται σαν αντιδιαβητικά αφεψήματα. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί από παλιά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, δύο φλιτζάνια χυμού Μύρτιλλου την ημέρα θωρακίζουν τη μνήμη, επισημαίνοντας πως εκτός από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, ο γευστικός σκουρόχρωμος χυμός προστατεύει επίσης από τη φθορά της μνήμης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα Μύρτιλλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με άλλη ερευνά που δημοσιεύθηκε σε Αμερικανική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, αναφέρεται ότι μία χημική ουσία που υπάρχει στα Μύρτιλλα, εμποδίζει την εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C.  Επειδή η χρόνια ηπατίτιδα C προσβάλει το συκώτι και η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20 χρόνια και να εξελιχθεί σε επικίνδυνη νόσο, ένα διαιτητικό συμπλήρωμα με φύλλα του Μυρτίλλου μπορεί να βοηθήσει επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.

Τέλος, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών του ρωσικού Μύρτιλλου ειδικά, έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, στο παχύ έντερο, του καρκίνου του στόματος, του στήθους, του προστάτη, της μήτρας και των ωοθηκών.

Τα Μύρτιλλα κατατάσσονται στα SuperFoods και διαφημίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ως πηγή αιώνιας νιότης!

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Μύρτιλλο (Vaccinium Angustifolium) Οικογένεια: Ericaceae, Γένος: Vaccinium


ΠΗΓΗ: » https://www.enallaktika.gr