ΒΟΤΑΝΑ: Νυχτολούλουδο (Oenothera Biennis) Οικογένεια: Onagraceae, Γένος: Oenothera

img

Το Νυχτολούλουδο (Evening Primose) ή Ηράνθεμο οφείλει την ονομασία του στις λέξεις Οίνος και Θηρίο (Oenothera) γιατί όπως έλεγαν, τα άνθη του αναμεμιγμένα με κρασί εξημέρωναν ακόμα και τα θηρία. Πρόκειται για αγριολούλουδο που συναντάται σε όλη τη Βόρεια Αμερική και έχει πάρει το όνομά του από τα λουλούδια που ανθίζουν μετά το ηλιοβασίλεμα ή τις συννεφιασμένες μέρες του καλοκαιριού, μόνο για μια νύχτα απλώνοντας το μεθυστικό τους άρωμα και στη συνέχεια μαραίνονται και πεθαίνουν. Στη Βόρεια Αμερική, η χρήση των Νυχτολούλουδων  χρονολογείται από τους  Ιθαγενείς Αμερικανούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους ως τρόφιμο και για την επιτάχυνση της επούλωσης σε πληγές και μώλωπες. Ευρωπαίοι άποικοι πήραν μαζί τους την ρίζα πίσω στην Αγγλία και τη Γερμανία και τη χρησιμοποιούσαν ως φυτική τροφή. 

Οι ώριμοι σπόροι του έχουν κατά τους αιώνες διάφορες εφαρμογές ως στυπτικοί για δερματοπάθειες, κατάπλασμα σε πληγές, βραστοί για να θεραπεύσουν τον βήχα και το άσμα, τις γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ για θεραπεία του κοκίτη οι θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ένα σιρόπι από τα άνθη του. Σήμερα όλη η προσοχή έχει δοθεί στο γεγονός ότι τα νυχτολούλουδα περιέχουν τα απαραίτητα για την υγεία μας ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, το γ-λινολενικό οξύ (GLA). 

Το εξαιρετικό αυτό συστατικό παίζει έμμεσα καθοριστικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, συμβάλλει στη βελτίωση των φλεγμονωδών παθήσεων και ιδιαίτερα της αρθρίτιδας. Η χορήγηση GLA σε γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μειώνει την ευερεθιστότητα, τις κράμπες και την ευαισθησία των μαστών. Το GLA είναι το μοναδικό λιπαρό οξύ που έχει αποδειχθεί πως περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων  σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και καταπολεμά το διαβήτη, μειώνει τα επίπεδα της υψηλής χοληστερόλης, έχει αντιοξειδωτική δράση και προφυλάσσει και συμβάλλει στη βελτίωση της ακμής και των δερματοπαθειών.

Οι σπόροι του νυχτολούλουδου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαίου νυχτολούλουδου που αποτελεί μια εξαιρετική πηγή των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα που παίρνονται από το στόμα και περιέχουν έλαιο νυχτολούλουδου, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και συνδέονται με αυτό-άνοσες αντιδράσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, του φολιδωτού δέρματος και της ατοπικής δερματίτιδας. Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει εγκριθεί για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων σε πολλές χώρες.

Από υπερβολική χρήση μπορεί να εμφανιστεί λιαρότητα στο δέρμα, ναυτία ή διάρροια. Απαγορεύεται αυστηρά η λήψη του από όσους πάσχουν από επιληψία ή λαμβάνουν ψυχοφάρμακα.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.


ΒΟΤΑΝΑ: Νυχτολούλουδο (Oenothera Biennis) Οικογένεια: Onagraceae, Γένος: Oenothera


ΠΗΓΗ: » https://www.enallaktika.gr