ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: Το έλαιο Αργκάν και τα οφέλη του.

img

Οι μαροκινοί το αποκαλούν «Υγρό Θεό» ή «υγρό χρυσάφι» της ερήμου, χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις για το δέρμα και τα μαλλιά. Το έλαιο Argan παράγεται από τους πυρήνες του ομώνυμου δένδρου, που ευδοκιμεί κυρίως στο Μαρόκο. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τις θρεπτικές, καλλυντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.Γνωστό για την ισχυρή επανορθωτική και αντιγηραντική του δράση, το Argan Oil αποτελεί μυστικό ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Οι γυναίκες της περιοχής το χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, για την καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος, για την πρόληψη και τη θεραπεία του σκασμένου δέρματος, αλλά και για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Η πιο σπουδαία δράση του Argan Oil είναι η αντιγηραντική του δύναμη, αφού βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ολοένα και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών επιλέγουν να προσθέσουν το θαυματουργό αυτό έλαιο στις συνθέσεις τους, καθιστώντας το συγκεκριμένο λάδι το... greatest hit της Κοσμετολογίας.Το έλαιο Argan εξάγεται από το κουκούτσι των καρπών του δένδρου Argan (Argania spinosa), που ευδοκιμεί στο Μαρόκο. Είναι πολύτιμο για θρεπτικές και ιατρικές εφαρμογές, αλλά κυρίως, για τη χρήση του στην Κοσμετολογία όπου θεωρείται πολύτιμο τόσο για τις εξαιρετικές του ιδιότητες όσο και για τη σπανιότητά του. Σήμερα η Argania spinosa καλλιεργείται συστηματικά σε μεγάλες εκτάσεις και οι καρποί της συλλέγονται μηχανικά. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, μάλιστα, επιδοτεί την καλλιέργεια του συγκεκριμένου δένδρου.Το καλλυντικό λάδι παράγεται από ακαβούρδιστα κουκούτσια καρπών της Argania, ενώ από τα καβουρδισμένα κουκούτσια παράγεται με έκθλιψη το μαγειρικό λάδι. Μάλιστα, το μαγειρικό έλαιο Αrgan φαίνεται να κατέχει και αυτό αξιοθαύμαστες ιδιότητες.  Ατομα  που καταναλώνουν στη διατροφή τους μαγειρικό Argan Οil, προσβάλλονται σπανιότερα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, φαίνεται ότι το Argan Οil μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης στο αίμα.

Argania spinosaΤο δένδρο αναπτύσσεται στην ημιερημική ζώνη της Σαχάρας αν και κάποτε κάλυπτε όλη τη Βόρειο Αφρική. Σήμερα προστατεύεται από την UNESCO, ως παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Πρόκειται για έναν αειθαλή αγκαθωτό θάμνο με διάρκεια ζωής 150-200 χρόνια, που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος. Με το βαθύ ριζικό του σύστημα προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση στα βόρεια της έρημου Σαχάρας. Τις περιόδους εκτεταμένης ξηρασίας δεν κάνει καρπούς. Αυτό το εκπληκτικό δένδρο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1510 από τον εξερευνητή Λέοντα τον Αφρικανό και καλύπτει σήμερα μια τεράστια πεδιάδα 2,5 εκατομμυρίων εκταρίων ανάμεσα στα όρη Ατλας και Αντιάτλας.Η παραγωγή του ελαίου Αrgan, που γίνεται κατά κύριο λόγο με παραδοσιακές μεθόδους, είναι μια μακρά διαδικασία. Κάθε κουκούτσι πρέπει να ανοιχτεί ώστε να αφαιρεθούν οι σπόροι και λέγεται ότι για να παραχθεί ένα λίτρο λαδιού χρειάζονται 20 ώρες δουλειάς.

ΣύνθεσηΠού οφείλει όμως την αποτελεσματικότητά του το έλαιο Argan; Το μυστικό φαίνεται ότι κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (80%). Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει δεκαπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σε σχέση με το ελαιόλαδο, ενώ περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες, σκουαλένιο, φαινόλες και καροτένια, που δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει 70,2 mg βιταμίνης Ε ανά 100 γραμ., (βιταμίνη πολύ σημαντική για το δέρμα) σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που περιέχει μόλις 12 mg ή το φοινικέλαιο που περιέχει 25,6 mg. ΓιΆ αυτό και είναι το πιο θρεπτικό, ενυδατικό και αντιρυτιδικό έλαιο που συναντάμε στη φύση. Τέλος, το Argan Oil είναι πιο ανθεκτικό στην οξείδωση από το ελαιόλαδο.Χρησιμοποιείται σε παθήσεις του δέρματος, όπως η νεανική ακμή και η ξηροδερμία, ενώ παρέχει αποτελεσματική ενυδάτωση και επανορθώνει τα άτονα και κατεστραμμένα μαλλιά. Η αντιγηραντική δράση του ελαίου οφείλεται στη βιταμίνη Ε που περιέχει. Επιπλέον, η βιταμίνη Α αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου. Οι φαινόλες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, κατά των βακτηριδίων και των μυκήτων, ενώ το σκουαλένιο ως μαλακτικό. Οι φυτοστερόλες συμβάλλουν στην προστασία του κολλαγόνου, ενώ τα τριτερπένια επιβραδύνουν τη γήρανση. Αν δε, αναμιχθεί με λάδι από ρόδι, η αντιοξειδωτική του δράση πολλαπλασιάζεται.Από πλευράς κοσμετολογικών ιδιοτήτων, πρόκειται για ένα έλαιο με απαλή, μη λιπαρή υφή, με ελαφρύ άρωμα που θυμίζει καρύδι. Απορροφάται γρήγορα από την επιδερμίδα και προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία UV, καταπολεμά τη δράση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνει την ανάπτυξη ρυτίδων. Η αντιφλεγμονώδης δράση του το κάνει ιδανικό για την ανακούφιση από την ακμή, ενώ ελαχιστοποιεί τον πόνο και τα σημάδια από τα εγκαύματα και τις εκδορές.Η ανακάλυψη των μοναδικών του ιδιοτήτων είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καλλυντικές σειρές που το περιέχουν. Έτσι, ενώ το 2007 υπήρχαν στην αμερικανική αγορά μόλις δύο προϊόντα που περιείχαν Argan oil, ο αριθμός τους το 2011 ξεπέρασε τα 200!

Η σύσταση του ελαίου Argan:

  • Oleic acid 42,8%
  • Linoleic acid 36,8%
  • Palmitic acid 12,0%
  • Stearic acid 6,0%
  • Linolenic acid 0,5%

Οι ιδιότητες του ελαίου Argan
  • Aντιρυτιδικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Ανανεώνει τα κύτταρα
  • Μειώνει το βάθος των ουλών
  • Ανακουφίζει στα εκζέματα
  • Κατά της νεανικής ακμής
  • Ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος
  • Ενυδατώνει σε βάθος
  • Χρησιμοποιείται κατά των ραγάδων
  • Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα
  • Δυναμώνει τα μαλλιά και δίνει λάμψη στην τρίχα
  • Θρέφει τις σπασμένες άκρες των μαλλιών
  • Ανακουφίζει από τη φαγούρα
  • Ενισχύει τα αδύναμα νύχια
  • Επουλώνει από τα εγκαύματα


ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ: Το έλαιο Αργκάν και τα οφέλη του.


ΠΗΓΗ: » https://www.enallaktika.gr